Podcast-serie over endometriose: ‘1 op de 10’

In 2020 produceert &Annemarie de podcast ‘1 op 10’. De podcast gaat over endometriose, een van de meest voorkomende ziektes ter wereld. Toch is deze chronische ziekte voor veel mensen volstrekt onbekend. Endometriose treft één op de tien vrouwen, meestal in de vruchtbare leeftijd. Dat betekent dat er In Nederland 420.000 vrouwen aan deze ziekte lijden. Een deel van deze vrouwen heeft de aandoening in ernstige mate, zij hebben dagelijkse invaliderende pijn waar zeer lastig mee te leven is.

Wat is endometriose?

Endometriose wordt omschreven als een aandoening waarbij weefsel dat een beetje lijkt op het weefsel in de baarmoeder, wordt aangetroffen buiten de baarmoeder. Hoe endometriose precies ontstaat is niet helemaal duidelijk. Vrouwen met endometriose ondervinden jarenlange vertraging (gemiddeld 8 jaar) bij het stellen van de diagnose, omdat hun klachten vaak niet goed worden begrepen door artsen en/of omdat ze soms zelf nalaten naar een arts te gaan. Artsen hebben uiteenlopende visies over wat de symptomen zijn, waardoor het voorkomt dat vrouwen suboptimale of niet-effectieve behandelingen krijgen. Soms resulterend in een leven met chronische en slopende pijn.

Meer (Engelstalige) informatie over endometriose kun je hier vinden: Nancy’s Nook en Endopeadia.

Doelen van de podcast


– Aandacht, bewustwording en erkenning voor endometriose creëren bij vrouwen, medici en werkgevers.
– Voorlichting/ informatie geven over de ziekte, de klachten, de diagnose en de behandelmogelijkheden.
– Vrouwen inzicht geven in hoe ze regie kunnen nemen over hun ziekte/genezingsproces.
– Oproepen tot meer onderzoek naar de ziekte.
– Het verbeteren van de zorg rondom endometriose. Zoals het eerder en beter stellen van een diagnose, kennis en begrip over endometriose bij medici zoals huisartsen en bedrijfs-en verzekeringsartsen.

Opbouw van de podcast serie

Voor de podcast-serie over endometriose interview ik vrouwen en artsen. In eerste instantie interview ik in totaal dertig vrouwen die endometriose en/of adenomyose hebben of hebben gehad. Over elke vrouw maak ik een aparte aflevering. Daarna maak ik een compilatie van de verschillende afleveringen op thema, hierbij interview ik artsen die ik laat reageren op de huidige stand van zaken van de endometriosezorg in Nederland en op de ervaringsverhalen van al deze vrouwen.

 

 

Voor deze podcast kom ik graag in contact met ervaringsdeskundigen en artsen die over deze ziekte willen vertellen.

.

Nicole – in gesprek met Nicole bij haar thuis in Zwolle.

Jane – interview op haar werkplek in Utrecht.

Nicole uit Amsterdam, ook bij haar thuis.

Vlak voor de start van het interview met Nicole uit Amsterdam.